Tan dèbil és aquest Estat?

Article de Josep Maria Espinàs a El Periódico d’avui:    El món està a punt d'acabar-se. Hi ha profetes per a tot.  Els que anunciaven fa segles i segles que el món s'acabava va arribar un dia en què es van morir, i el món va continuar vivint. L'expresident espanyol José María Aznar és un d'aquests incomptables catastrofistes que han existit. I se li ha de reconèixer molt valor per fer aquesta profecia: "Si continuen així les coses, l'Estat espanyol desapareixerà d'aquí a cinc anys".   Els pronosticadors antics eren més prudents, i l'Església catòlica mai s'ha atrevit a dir quan arribarà el dia del judici final. Fer profecies sobre el que passarà al cap de cinc anys és molt arriscat, com saben els economistes, els sociòlegs, els experts en política. No ho saben, en canvi, els pares que pensen en el futur dels seus fills, ni els fabricants de mòbils.   Però Aznar ho ha sentenciat: a l'Estat espanyol només li queden cinc anys de vida. "Si continuen així les coses", és clar. O sigui, no ens enganyem: si és que ell no torna al poder.   Aquest avís sobre la imminent mort de l'Estat no el va fer el senyor Adolfo Suárez quan va plegar de la Moncloa, ni tampoc el senyor Felipe González. Ni els senyors Josep Tarradellas i Jordi Pujol van fer declaracions augurant la desaparició de Catalunya quan van deixar de ser presidents. En general, les seves declaracions eren discretes, encara que poguessin ser, lògicament, crítiques amb els seus substituts.   Aznar diu que, des que ell no mana, l'Estat s'està quedant indefens, i que després de cinc anys de "desvertebració" desapareixerà. Els catalans hauríem de reconèixer que l'expresident ens guanya. Es fan molts debats sobre els problemes que pot tenir Catalunya en el futur, en relació amb la seva economia, la seva llengua, la seva integració social. Ens preocupa el futur. Però no pensem que Catalunya, amb la seva identitat més o menys consolidada, quedi destruïda d'aquí a cinc anys. Que és com dir demà mateix. D'aquí a 100 anys ja veuran, els que hi siguin, què està passant amb Catalunya, amb Espanya i amb Europa.   Però el senyor Aznar, endut per la passió, no s'adona del que està dient quan afirma que en cinc anys haurà desaparegut l'Estat espanyol. Si en només cinc anys es pot liquidar l'Estat, ¿no vol dir que aquest Estat, per un defecte de fabricació, ha estat construït amb molt poca solidesa?

[@more@]

Quant a marcverges

Em dic Marc Vergés Ros, o simplement Marc. Escric des de Caldes d\'Estrac i sóc politòleg. Si vols conèixer una presentació més extensa, només cal que entris a la categoria Breu Presentació. Aquest és un espai de reflexió, d\'opinió, de diàleg, d\'intercanvi d\'idees, de transmissió de sentiments, d\'informació i de comentaris personals. Et convido a donar-hi una passejada, tot esperant que gaudeixis d\'aquest camí ple de paraules. També desitjo que les teves paraules facin més llarg aquest camí. Gràcies per visitar-me.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.