Els veïns del barri marítim de Sant Vicenç de Montalt no descarten demanar annexionar-se a Caldes d’Estrac

Dijous passat llegia al diari EL PUNT la noticia sobre la denúncia dels veïns del barri marítim de Sant Vicenç de Montalt, poble veí de Caldes. Els veïns de Can Ripoll, Can Boada i Montalparc de Sant Vicenç estan farts de promeses i exigeixen una actuació d’urgència al barri, tot denunciant que l’Ajuntament els té abandonats i sense serveis.

Aquesta noticia no és cap novetat, sinó una situació constant que perjudica a tots els veïns de la gran perifèria santvicentina. Per als residents d’aquest veïnat, que es troba a tocar de la carretera Nacional II, el poble està dividit en dos espais diferenciats i separats per uns tres quilòmetres: el poble de dalt i el poble de baix, tal i com informa el diari EL PUNT. «Però tots els serveis i les infraestructures s’han fet a dalt», es queixen els mateixos veïns. Ara, les reivindicacions han ressorgit pel fet que hi ha pendent d’aprovació el pla urbanístic del municipi i, doncs, els ànims s’estan exaltant.

El president dels veïns de Can Boada i Can Ripoll diu que per al govern de Sant Vicenç, integrat pel Partit dels Socialistes, Esquerra Republicana i el grup independent Anem, els més de 2.400 residents de la zona són considerats «ciutadans de segona». «Paguem els impostos com tots però les inversions i millores van a parar només a dalt del poble, aquí per no tenir, encara no disposem ni d’una xarxa d’aigües pluvials en condicions», diu. A l’estiu, evidentment, la situació empitjora. Cal remarcar que amb els anteriors governs de Convergència i Unió la situació no era, ni molt menys, millor.

Aquesta zona marítima de Sant Vicenç és una de les parts que històricament Caldes d’Estrac ha reivindicat que s’integrés al municipi, ja que els veïns utilitzen els serveis de Caldes i “viuen” i fan vida a Caldes.

Ara, les dues associacions de veïns que denuncien, un cop més, la situació, admeten que volen intensificar les accions de protesta per exigir «unes carències històriques». I, el més destacable, no descarten demanar annexionar-se al municipi veí de Caldes d’Estrac, perquè, com he comentat, utilitzen més els serveis d’aquí que els del mateix poble de dalt.

Actualment, Caldes d’Estrac és el quart municipi més petit de Catalunya, amb 0,74 km2, després de Puigdàlber, a l’Alt Penedès, amb 0,40 km2, Castellfollit de la Roca, a la Garrotxa, amb 0,68 km2, i el municipi de Badia, al Vallès, amb 0,70 km2. El seu terme municipal segueix essent escàs. La trama urbana s’ha estès més enllà del terme municipal i això dificulta la prestació de serveis a moltes famílies que, de fet, viuen a Caldes, però de dret són habitants dels municipis veïns de Sant Vicenç de Montalt o d’Arenys de Mar. Un exemple clar, entre altres, és la zona de la part alta de la Riera, on la part dreta pertany a Arenys de Mar i la part esquerra a Sant Vicenç de Montalt; un altre exemple és el tram final del Passeig de Mar que pertany al municipi d’Arenys, a més de la zona de Sant Vicenç esmentada en aquest article.

No és que vulgui ser o semblar pessimista en aquest tema, però sincerament cal ser realista. Aquesta situació de termes municipals incoherents, que només perjudica als veïns i a les seves institucions, i que no beneficia ningú, és una realitat general a tot Catalunya i caldria, doncs, fer una revisió exhaustiva del mapa municipal català i dur a terme una reordenació encarada a la millora del benestar de tothom.

[@more@]

Quant a marcverges

Em dic Marc Vergés Ros, o simplement Marc. Escric des de Caldes d\'Estrac i sóc politòleg. Si vols conèixer una presentació més extensa, només cal que entris a la categoria Breu Presentació. Aquest és un espai de reflexió, d\'opinió, de diàleg, d\'intercanvi d\'idees, de transmissió de sentiments, d\'informació i de comentaris personals. Et convido a donar-hi una passejada, tot esperant que gaudeixis d\'aquest camí ple de paraules. També desitjo que les teves paraules facin més llarg aquest camí. Gràcies per visitar-me.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.